Golvet spelar en undanskymd roll i boendet. Detta sett till det rent estetiska. Ett golv har en förmåga att höja- eller sänka hela intrycket av en bostad och det är också därför som man ska ta golvet i fråga på ett lite större allvar. Ett enkelt sätt är att prova att lägga ut en matta på golvet. Går du in i rummet så kommer du direkt att märka en stor skillnad – men du kommer förmodligen inte kunna sätta fingret på vad som har förändrats; bara att någonting är annorlunda.
Detsamma gäller om du har ett golv av exempelvis trä som börjar bli slitet. Du kommer att se att din bostad känns sunkig, känns luguber och att den blir lite dassig – trots att du kanske just har städat. Att ett golv nöts ut är inte så konstigt; du går på det, du drar in smuts, du ställer tunga möbler på golvet, du flyttar stolar, bord och andra lättare möbler på dte och dina barn använder sin leksaker där – och så vidare, och så vidare. Allt detta ger repor, skrapmärken och skador där smuts fastnar och det gör att trägolvet i fråga känna smutsigt och ofräscht. Skulle du slipa golvet i fråga – ja, då kommer du, liksom vid experimentet med mattan – att se en stor skillnad. Kort och gott: golvet spelar en större roll än vad många tror och vi tänkte här tipsa om ett lite bortglömt sätt att förändra och försköna sina golv. Nämligen genom heltäckningsmattor.
Heltäckningmattor? Innebär inte denna gamla relik från 70-talet att man tvingas dammsuga varenda dag och att det hela tiden fastnar vassa saker där man kan skada sig? Dessa frågor kommer ofta som ett brev på posten då man talar om heltäckningsmattans vara eller icke vara. Givet är att du kommer att få ta fram dammsugaren lite mer frekvent om du väljer att lägga in heltäckningsmattor – men givet är även att du kommer att få väldigt många fördelar i övrigt.
Heltäckningsmattan gör comeback
Man ska veta att heltäckningsmattan har utvecklats ganska rejält sedan den förra ”boomen” i Sverige. De tillverkas i slitstarkare material och med antistatiska fibrer där du således inte riskerar att få en kyss varje gång du sätter ned dina fötter på golvet. Idag använder man sig primärt av Polyamid – ett slags nylon – eller akrylfiber och det har gett en stor effekt; både sett till livslängd, till minskad skötsel och sett till det estetiska intrycket. Vidare så kan vi även säga att en heltäckningsmatta idag kommer i flertalet olika strukturer, mönster och färger – något som gör att man lättare kan anpassa mattan till den inredning man vill ha i rummet.
En heltäckningsmatta har även fördelar i att energiräkningen sänks. Genom att ha en matta inlagd så upplevs hela rummet som varmare och man kan i och med detta kosta på sig att vrida elementet till en lägre temperatur; något som ger utslag på en rimligare energiräkning. Dock: den främsta fördelen är – enligt oss – den behaglighet som en heltäckningsmatta för med sig. Det är helt enkelt skönt att sätta ned fötterna på en varm matta snarare än ett kallt trägolv – i synnerhet i sovrummet och på morgonen. En heltäckningsmatta är mysigare än ett kalt, kallt golv. Viktigt att veta i övrigt om heltäckningsmattan:
- Tänk på att låta en mattläggare lägga in den. Det är svårt att få till den rätta knycken och det innebär att du som privatperson riskerar att ”spilla” för mycket genom att skära fel. Bor du i exempelvis Stockholm så finns ett stort urval av mattläggare i Stockholm och andra städer som kan hjälpa dig; en konkurrens som ger dig lägre pris. Se till att begära in flera offerter.
- Var ska heltäckningsmattan läggas? På kontinenten – och i England! - är det inte ovanligt att se heltäckningsmattor i köket och till och med på toaletten. Vi skulle avråda från dessa rum då det dels finns risk för fuktskador och då det även finns risk för spill som ger svåra fläckar. Även hallen kanske bör undvikas – detta för att undvika leriga skoavtryck. Sovrum, vardagsrum och barnrum är rum som passar ypperligt för en heltäckningsmatta.
- Mattornas intensitet graderas från 1-4. För att veta vilken matta man ska välja till respektive rum så finns det en skala som man kan utgå ifrån.
- Klass ett – lätt intensitet: passar bäst i sovrum
- Klass två – normal intensitet: passar bäst i vardagsrum
- Klass tre – kraftig intensitet: passar i trappor, hissar, korridorer
- Klass fyra – mycket hög intensitet: passar i offentliga miljöer; exempelvis bibliotek och kontor.
Andra inlägg
- Rörmokare på Värmdö löser VVS-problem
- Problemfri installation med behöriga rörmokare i Solna
- Inmätningens betydelse i byggbranschen
- Konsten att gjuta betong för robusta byggen
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer