Det är lätt att uppäcka skador i asfalten. Det kan vara sprickbildning, växter som börjar ta sig upp eller större skador som potthåll eller mindre ras i gränsen mellan asfallt och till exempel gräs eller jord. Man säger att vägar behöver ny asfalt efter 10 år och områden utan tung motortrafik efter 20 år. Men hållbarheten beror också på klimatet, om det är kallt eller fuktigt, och så klart på asfaltens kvalitet.
Asfalt är en blandning av någon krossad stensort och bitumen, ett tungt oljebaserat bindemedel. Skillnaden mot betong är att asfalten är ett betydligt mer flexibelt och billigare material. Det används till vägar i hela världen och man har hittat tecken på att det användes redan för 3200 år före Kristus.
Dags för ny asfalt - göra själv
Beroende på omfattning och praktisk kunnande så går det att göra själv. Mindre hål kan kan reparera relativt enkelt, till exempel med så kallad kall asfalt som finns att köpa på större byggmarknader. Den stelnar fort efter utläggande.
Är det större nyanläggnignar som till exempel en garageuppfart, behövs en rejäl ordentlig asfaltsläggare och någon form av vält. Vanlig asfalt kräver att den hettas upp till 120c för att bli flytande innan den läggs på. Den är flytande asfalten kräver såklart försiktighet för att undvika skador.
För att få ett gott resultat är förarbetet avgörande för slutresultetet. Man behöver använda sig av olika lager av fiberduk för att skilja materialen åt. Man behöver ha ett förstärkningslager av grov bergkross och sedan ett finare lager, innan asfalten läggs på. Men det kräver att man har grävmaskin eller gärna en schaktmaskin, och ångvält för att härda asfalten korrekt. Sedan behövs såklart lastbil att frakta bergkross och material.
Större arbeten - ta hjälp av byggfirma
När det gäller större arbeten, är det så klart bäst att ta kontakt med någon expert på asfaltering, så vet du att arbetet kommer bli väl utfört och kommer att hålla länge. De har den rätta kunskaperna och alla verktyg och maskiner som är nödvändiga för ett perfekt resultat. Självfallet kostar det en del, men ett tips är att gå ihop med grannarna på gatan för förhandla fram ett paketpris och snabbare arbete när maskiner och personal redan är på plats.
Kom ihåg att aldrig anlita någon billig svart arbetskraft. Risken är stor att det inte blir fackmannamässigt utfört och med risk för att du får göra om det redan efter något år, och du kan inte anmäla företaget för de uppkomna bristerna.
Andra inlägg
- Konsten att gjuta betong för robusta byggen
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer
- Dränering i Västerås - en kamp mot fukt
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – gör om ditt badrum till en oas
- Markarbeten i Kristianstad – grunden för hållbara byggprojekt