Är du husägare och behöver utföra betonggjutning för ett projekt? Många väljer att anlita en firma för det, men det är inte heller ovanligt att man gör det själv. Gör man det själv gäller det givetvis att man läser på och skaffar sig de förkunskaper som krävs, om man inte redan har dem. Fördelen med att anlita en firma för det är att man kan känna sig trygg med att jobbet blir bra gjort. Nackdelen är givetvis att det kostar mer i form av pengar. Samtidigt kostar det såklart tid att göra det själv.
För den som ska göra det själv finns det en del fallgropar att undvika. Det finns ett antal viktiga steg i processen som kan vara lätta att missa för den som ska göra en betonggjutning för första gången. Här ger vi ett antal tips för formgjutning, efterhärdning, blandning och gjutning av plana ytor.
För dig som ska formgjuta
- Formen är viktig. Det kanske enskilt viktigaste momentet för att lyckas med formgjutning är formen. Den måste vara robust, stabil och tät. Här lämpar det sig väl att använda 25 mm virke – ohyvlat.
- Vattna formen innan du häller i betong. Som nämnt ovan är det viktigt att formen är helt tät innan du häller i betong. Ett tips som främjar detta är att vattna formen ordentligt. Det här gör så att virket sväller och fyller eventuella sprickor. Det här kommer med annan fördel också – att träet inte tar vatten av betongen, vilket kan störa blandningen.
För dig som ska gjuta en plan yta
- Var noggrann med avdragningsbanorna. Vid betonggjutning av en planyta brukar man använda sig av avdragningsbanor. Det är mycket viktigt att du säkerställer att dessa är parallella med varandra, på såväl bredd som höjd.
- Fyll tomrummen försiktigt. När du har plattat betongen är det viktigt att du är försiktig när du fyller i tomrummen. Här är det enkelt att man missar lite, eller tar lite för mycket.
Blandning av betong
- Behöver du verkligen en cementblandare? Det är vanligt att man hyr en cementblandare när man ska göra en betonggjutning själv. Det är dock långtifrån alla gånger som det faktiskt behövs. Istället kan man blanda betongen i en skottkärra (om man har mindre mängder) eller på en skiva av plywood. På så vis sparar man in på en utgift, även om den kanske inte må vara så stor.
- Om du hyr – jämför. Om du har större mängder betong och behöver en cementblandare kan det löna sig rejält att jämföra. Priserna som olika företag väljer kan variera en hel del.
Armering
- Använd armeringskorg. När ett fäste ska bära något annat är det lämpligt att betongen armeras. Ett bra redskap att använda sig av då är en armeringskorg.
Efterhärdning
- Håll ytan fuktig. Det är viktigt att betongen inte torkar ut för snabbt och att man håller ytan fuktig. Det här kan göras med fuktiga mattor till exempel. Ett smidigare sätt är dock att helt enkelt spraya den med membranhärdare. Du slipper då tänka på vattningen.
Andra inlägg
- Rörmokare på Värmdö löser VVS-problem
- Problemfri installation med behöriga rörmokare i Solna
- Inmätningens betydelse i byggbranschen
- Konsten att gjuta betong för robusta byggen
- Bergsprängning i Stockholm med precision
- Villarelining Stockholm - vanliga frågor
- Låssmed i Stockholm – säkerhetssystem
- Byggställningar i Stockholm utgör säkerhetsfundamentet i byggprojekt
- Bra att veta när du ska välja stenskiva i Malmö
- Elektriker i Nacka för pålitliga elinstallationer